Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ölçülen yıllık enflasyon Haziran 2022’de %10,3’e yükseldi, son 34 yılın en yüksek enflasyonu görüldü.
Gıda ve enerji fiyatlarından etkilenen yıllık enflasyon Almanya, Japonya ve Hollanda dışındaki tüm ülkelerde arttı. OECD ülkelerinin yaklaşık üçte birinde çift haneli enflasyona ulaşıldı ve en yüksek enflasyon oranı Türkiye’de (%78,6) kaydedildi. En düşük enflasyon oranı %2,4 ile Japonya’da görüldü.

OECD ülkeleri gıda enflasyonu
OECD ülkeleri gıda fiyatları enflasyonu, Mayıs ayında %12,6 olurken Haziran’da %13.3’e ulaştı. Açıklanan oran 1975 Temmuz ayından bu yana en güçlü gıda fiyat artışıdır.
OECD ülkeleri enerji enflasyonu
Enerji fiyat enflasyonu Haziran 2022’de yıllık bazda %40,7’ye yükseldi , Mayıs’ta bu oran %35.4’tü.
Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, yıllık enflasyon Mayıs 2022’deki %6,4’e kıyasla Haziran 2022’de %6,7’ye yükseldi. Enflasyonu en fazla artıran faktörler küresel çapta gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar oldu.
G7 ülkelerinin ortalama yıllık enflasyonu, Mayıs ayındaki %7,5’e kıyasla Haziran 2022’de %7,9’a ulaştı. En güçlü artış İtalya’da (1,1 puan), ardından Fransa’da (0,6 puan) kaydedildi. Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’da enerji fiyatları enflasyona ana katkıyı sürdürürken, İngiltere ve ABD’de gıda ve enerji dışı enflasyon enflasyonu tetikledi. G7 bölgesinde, gıda ve enerji hariç yıllık enflasyon, Mayıs 2022’deki %4,8’e kıyasla hafif bir düşüşle %4,7’ye geriledi.
OECD nedir, OECD ülkeleri hangileridir
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü adıyla 1961’de kurulan OECD’nin kurucu üyeleri: ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Kırallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye, Yunanistan.
OECD’ye sonradan katılan ülkeler: Japonya, Finlandiya, Avustralya, Yeni Zelanda, Öeksika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Güney Kore, Slovakya, Şili, Estonya, Slovenya, İsrail, Letonya, Litvanya, Kolombiya, Kosta Rika.
Kaynak: OECD Rapor